Jest znana na całym świecie z powodu swoich bogatych walorów smakowych. Sri Lanka jest krajem rolniczym, gdzie herbata jest jej największym towarem eksportowym. Odwiedziłam plantacje i fabryki tego lubianego przeze mnie napoju. Plecak stał się cięższy o blisko 5 kg różnych odmian herbat. Uwielbiam zapach, jaki jest w fabrykach herbaty, mocny i gorzki.

[more]

Najwięcej krzewów herbacianych widziałam w okolicy Nuwara Eliya.

Na wysokości ponad 2 tys. m.n.p.m. rośnie tam najlepsza herbata.

 

Krzewy herbaciane są posadzone w równych rzędach na licznych wzniesieniach.

Przycięte są do wysokości ok. 1 metra.

Co kilka dni zbieraczka z koszem zawiązanym na czole, zrywa z czubka gałązki jasnozielone listki.


Muszą to być tylko dwa młode listki wraz z pączkiem.


Tamilki, bo głównie one pracują przy zbiorach herbaty, za swoją całodzienną pracę otrzymują równowartość ok. 4 dolarów.


Muszą dziennie uzbierać minimum 17 kg herbacianych listków, gdzie na jeden kilogram surowej herbaty przypada aż 2000 do 3000 listków.


Zbiory są następnie ważone, skrupulatnie zapisywane w zeszycie i trafiają do tea factory, czyli fabryki herbaty.

 

Tam są sortowane, poddawane fermentacji, rolowaniu i suszeniu.

Potem starowiekowe maszyny usuwają resztki ogonków i inne zanieczyszczenia.


To tu, swój biznes rozpoczęła znana na całym świecie marka Lipton.

Ja odwiedziłam dwie fabryki, jedną w okolicy Kandy a drugą właśnie w Nuwara Eliya.

 

Jednak herbata nie zawsze był głównym produktem Sri Lanki, zaczęto ją uprawiać dopiero pod koniec XIX wieku, kiedy to sprowadzone przez Anglików krzewy kawowe padły od zarazy, niwecząc tym samym plany uprawy kawy na wyspie.

Najlepsze cejlońskie herbaty rosną na wysokości ponad 1200 metrów, gdzie panuje chłodniejszy i bardziej mglisty klimat a krzewy rosną wolniej.

W odróżnieniu od wielu innych krajów, w których coraz powszechniejszy staje się zbiór mechaniczny, uniemożliwiający odpowiednią selekcję listków, na Cejlonie herbatę wciąż zbiera się ręcznie.

Wśród nich, słynną cejlońską herbatę białą pochodzącą z samych pączków liściowych – Silver Tips.

Nie poddaje się tych pączków fermentowaniu, ani mocnemu rolowaniu, tylko suszeniu.

Herbata zielona powstaje bez fermentacji, tylko same listki są suszone.

Czarna powstaje w wyniku fermentacji, rolowania i suszenia listków.

 

Wśród moich herbacianych zakupów znalazła się też herbata złota, zielona i ta najmocniejsza czarna.